Un judecător din SUA a oprit temporar cele mai multe dintre zecile de mii de procese care acuză că pudra de talc pentru copii a Johnson & Johnson şi alte produse cu talc au cauzat cancer şi a oprit orice proces, ca parte a unei a doua încercări a unei filiale a companiei de a soluţiona aceste cauze în cadrul unei proceduri de faliment.
Judecătorul american pentru faliment Michael Kaplan a suspendat temporar cea mai mare parte a litigiilor în timpul unei audieri în Trenton, New Jersey, transmite Reuters.
Decizia, în cea mai mare parte, a dat curs unei cereri din partea J&J de îngheţare a dosarelor în timp ce compania încearcă să ajungă la o înţelegere permanentă cu actualii reclamanţi, care ar pune deoparte şi bani pentru a plăti pe oricine ar putea da în judecată compania ulterior, relatează News.ro.
Compania farmaceutică Johnson & Johnson vrea să plătească 8,9 miliarde de dolari în următorii 25 de ani pentru a scăpa de acuzațiile conform cărora produsele sale pe bază de pudră de talc au provocat cancer. (Detalii suplimentare aici…)
Dacă va fi aprobată de instanţă, plata de 8,9 miliarde de dolari ar fi una dintre cele mai mari înţelegeri privind răspunderea pentru produse încheiate vreodată în Statele Unite.
Gigantul farmaceutic american afirmă că „a obţinut angajamente din partea a peste 60.000 de reclamanţi actuali pentru a susţine o rezoluţie globală”.
„Rezolvarea acestei probleme prin planul de reorganizare propus este echitabilă, dar și eficientă. Aceasta permite solicitanților să fie compensați în timp util și dă voie companiei să rămână concentrată asupra angajamentului nostru de a avea un impact pozitiv asupra sănătății omenirii”, a spus Erik Haas, vicepreşedintele J&J pentru litigii, într-un comunicat.
Johnson & Johnson respinge în continuare acuzațiile care i se aduc cu privire la pudra de talc.
„Compania continuă să creadă că aceste afirmații sunt speculative şi nu au valoare ştiinţifică”, a adăugat Haas, citat de CNBC.
Mikal Watts, unul dintre avocații reclamanți care au negociat acordul propus, a declarat că Johnson & Johnson s-a angajat să „compenseze în mod echitabil aceste femei” care s-au luptat cu cancerul din cauza produselor cu talc.
„Slujba noastră este să obținem compensații pentru suferințele prin care au trecut clienții noștri, iar acest acord este punctul culminant al unei lucru bine făcut”.
Compania a plătit 7,4 miliarde de dolari în dosare legate de litigii între 2020 și 2021, cele mai mari sume fiind alocate în cazul dosarelor ce vizau produse pe bază de pudră de talc.
Compania farmaceutică a scos de pe piață, anul acesta, produsele pe bază de pudră de talc, la nivel global, după ce s-a confruntat cu mii de procese din partea clienților care susțin că acestea au cauzat cancer din cauza contaminării cu azbest cancerigen.